fbpx
Asset 3 Asset 2 Asset 1 Asset 4

Accepți provocarea sau fugi? (Despre spontaneitate în public speaking)

Ești la un eveniment online de HR, alături de compania pe care o reprezinți. Te-ai pregătit să îți susții colegul/colega care urmează să vorbească despre cel mai nou proiect pe care îl aveți în lucru. Ai la îndemână o tolbă întregă de încurajări și aplauze virtuale. Surpriză, însă: din susținător, ești nevoit/ă să devii chiar tu speaker. Colegul/colega nu mai poate susține prezentarea. Nu ești familiarizat/ă cu prezentarea și nu ai la dispoziție vreun material din care să te inspiri.

Ai două opțiuni: accepți provocarea sau fugi. Ce alegi?

Stai, nu răspunde încă!

Mai întâi, hai să povestim despre spontaneitate.

Se spune că viața e ceea ce ți se întâmplă în timp ce îți faci planuri. La fel și în public speaking: oricâtă experiență ai avea și oricât te-ai pregăti, te poți întâlni cu neprevăzutul. Așa că e mai bine să te împrietenești cu el. Cum faci asta? În mod ironic, tot prin pregătire. Da, da, ai citit bine, pentru că:

Spontaneitatea se antrenează și ea.

Hai să vedem cum.

Dacă la începutul articolului ți-am menționat tolba de încurajări și aplauze virtuale, pe care o ai la îndemână pentru susținerea colegului/colegei, atunci când TU ești provocat/ă să susții prezentarea, în mod spontan, vei avea curajul de a spune DA, dacă ai la îndemână propria tolbă de povești.

Concret, adună într-un note din telefon (ce poate fi mai la îndemână decât telefonul?!) zece povești (personale/despre domeniul în care lucrezi/compania pe care o reprezinți), din care să o poți selecta pe cea mai potrivită, în funcție de contextul în care vorbești în public.

Să presupunem, deja, că ai tolba de povești pregătită și să revenim la scenariul inițial: primești, spontan, provocarea de a ține prezentarea în locul colegului/colegei, despre cel mai nou proiect pe care îl aveți în lucru. Nu ești familiarizat/ă cu prezentarea și nu ai la dispoziție vreun material din care să te inspiri.

Ce faci?

Pasul 1: pornind de la ceea ce cunoști despre subiectul prezentării, stabilește mesajul pe care vrei să îl transmiți publicului. Ține cont de cele trei criterii ale mesajului: să fie pentru ceilalți, să fie rezumat în aproximativ zece cuvinte (scurt și la obiect) și să aibă verb/call to action;

Pasul 2: din tolba de povești pe care o ai la dispoziție, alege-o pe cea care îți susține mesajul;

Pasul 3: construiește firul roșu între poveste și mesaj – legătura între ideile principale din poveste și mesaj;

Pasul 4: gândește-te la o deschidere care să treacă testul sprâncenelor – să atragă atenția și să stârnească curiozitatea;

Pasul 5: încheie cu mesajul

Pe scurt, într-o prezentare spontană:

• E important să stăpânești pașii de mai sus, astfel încât să poți aplica un algoritm, indiferent de contextul în care te afli;

• La fel de important e să îți construiești tolba de povești, pe care să o ai oricând la îndemână;

Antrenamentul bate talentul chiar și când e vorba de spontaneitate. Așa că antrenează-ți spontaneitatea, aplicând cele ideile de mai sus și #IACUVÂNTUL de câte ori ai ocazia.
Acum ești pregătit/ă să răspunzi la întrebare:

Accepți provocarea de a vorbi spontan în public sau fugi?

Noi te încurajăm să accepți provocarea de a vorbi în public, la Campionatul Național de Discursuri Online pentru Companii, Teamwork 2.1. Dăm voce HR-ului, printr-un proiect unic în România, de people engagement, employer branding și învățare prin public speaking. Înscrie-te AICI.

By |2021-03-30T14:50:37+03:00martie 29th, 2021|Public Speaking|Comentariile sunt închise pentru Accepți provocarea sau fugi? (Despre spontaneitate în public speaking)

About the Author:

Go to Top