“La radio, vreau să ajung la radio/S-audă o ţară întreagă cine-s eu, cu adevărat”
Recunoști melodia?
La 22 de ani, eu nu cunoșteam cântecul de la Vama Veche (știu, să-mi fie rușine!). Eram, însă, în fața microfonului, simțindu-mă deloc gata să prezint știrile, live, pentru prima oară.
“Să nu cumva să greșești!”
Nu, nu șeful meu mi-a spus asta, ci acel “pitic” care se activează când urmează să vorbim în public. Sigur îl știi și tu: să nu te faci de râs, ce-o să zică lumea, sunt doar câteva dintre gândurile cu care vine la pachet.
Eu îmi imaginam, deja, ascultătorii dându-și ochii peste cap, la prima bâlbă. Să greșesc era de neconceput. Doar lucram la radio, dacă mă încurcam însemna că nu am ce să caut acolo.
Ce crezi că s-a întâmplat?
Exact! De ce mi-a fost frică, n-am scăpat: la o știre din sport, cuvântul “retrogradare” mi-a pus probleme atât de mari, încât l-am repetat de trei ori, iar a treia oară nu a fost cu noroc, din păcate.
Ce mi-am propus, după prima mea experință live, la microfon? Să nu mă mai încurc. Și-am reușit, dar ghici ce? Sunam ca un robot: perfect tehnic, ZERO emoție.
Vezi tu, că vorbim la radio, într-un concurs sau, pur și simplu, în fața colegilor, riscăm să facem aceeași greșeală: ne luăm atitudinea “formală” – folosim, poate, cuvinte “pompoase” și suntem concentrați să iasă perfect. Iar asta omoară AUTENTICITATEA.
Suntem oameni, nu roboți și tocmai asta e frumusețea. Cum facem, deci, să sunăm “omenește”, atunci când vorbim în public?
E chiar un trend internațional în public speaking, am aflat la Seara de Comunitate SPEAKINGS: omenește = conversațional.
Cu alte cuvinte, la următoarea ta prezentare în public, imaginează-ți că ești la o cafea cu cei mai buni prieteni. Cum le-ai povesti lor ceea ce urmează, ce cuvinte, ce ton ai folosi?
Relaxat, natural, conversațional. Pe scurt: AUTENTIC.
Așa e pentru mine, acum, de fiecare dată când prezint știrile. E exercițiul pe care l-am testat încă de acum 8 ani, când sunam ca un robot la microfon (Remember?). Două recomandări am primit atunci și ți le împărtășesc și ție:
1. “Dă-ți voie să greșești, concentrează-te pe a transmite mesajul și emoția, nu pe a fi corect tehnic.”
2. “Vorbește așa cum le-ai vorbi prietenilor tăi.”
Și, desigur, plusez cu următorul îndemn: Exersează, exersează, exersează!
Funcționează, parol! Dar nu mă crede pe cuvânt: testează pe pielea ta și a audienței tale, cât mai des.
Transformă, deci, orice public, într-un prieten, cel puțin în imaginația ta (pe asta nu ți-o poate lua nimeni, ce bine!).
Ăsta e mindset-ul cu care te invit să pornești la drum. Pentru că, nu-i așa, dacă nu-ți permiți să greșești cu prietenii, atunci cu cine? Și dacă nu prietenilor le vorbești cu bucurie și cu drag, atunci cui?
De altfel, noi, la SPEAKINGS, mai avem o vorbă: prezentarea e un cadou pentru ceilalți. Fă-le, deci, un cadou prietenilor tăi, data viitoare când vorbești în public: va veni la pachet cu relaxare, naturalețe și ton conversațional. Pe scurt: cu AUTENTICITATE.
Dacă vrei să te alături celei mai mari comunități de vorbitori în public, ne găsești AICI.